luni, 2 februarie 2015

CLASIFICAREA BAZINELOR PENTRU  PISCINE

            Bazinele, din punct de vedere funcţional, se pot împărţi în următoarele categorii principale:
-          bazine sportive;
-          bazine pentru ştranduri;
-          bazine terapeutice şi balneare;
-          bazine private.
Cu excepţia bazinelor rezidenţiale, toate celelalte tipuri se încadrează în categoria piscinelor publice.

 Bazine sportive

Bazine de înot. Aceste bazine se construiesc, în primul rând, pentru a satisface condiţiile practicării unor activităţi sportive. La proiectarea unor asemenea bazine, trebuie avute în vedere prescripţiile şi standardele în vigoare, referitoare la aceste construcţii. Pentru ca rezultatele sportive să poată fi omologate oficial ( concursuri de înot, sărituri sau meciuri de polo pe apă), acestea trebuie să se desfăşoare în bazine a căror dimensiuni sunt în conformitate cu prescripţiile şi standardele în vigoare şi care au fost omologate de către instituţiile de resort. Dimensiunile bazinelor pentru înot, precum şi marcajele acestora sunt prescrise de regulamentele FINA ( Federaţia Internaţională de Nataţie ). Temperatura apei în aceste bazine trebuie să fie cuprins între 25 – 28 °C.
În aceste bazine se pot organiza şi concursuri de înot sincron, respectiv meciuri de polo pe apă. În cazul meciurilor de polo apa va avea o temperatură de 26 °C ± 1 °C, iar în cazul concursurilor de înot sincron de 27 °C ± 1 °C.
Dimensiunile şi marcajele pentru aceste bazine sunt prezentate în desenele anexate.
Bazin de înot „OLIMPIC”

Bazin de înot amenajat pentru polo pe apă

Bazin de înot amenajat pentru concurs de înot sincron

Bazine pentru sărituri. Dimensiunile acestor bazine se determină în funcţie de felul şi numărul platformelor şi/sau trambulinelor cu care sunt dotate. Adâncimea bazinelor depinde de înălţimea dispozitivelor pentru sărituri. Aceste adâncimi sunt prezentate în tabelul de mai jos. Temperatura minimă al apei din bazin: 26 °C.


Bazin pentru sărituri

Bazine didactice se construiesc în centre sportive sau în şcoli, cu scopul organizării cursurilor de înot. Bazinele didactice cu dimensiuni mari pot fi utilizate şi ca piscine publice. Bazinele de tip”A” sunt recomandate pentru baze sportive mici sau pentru şcoli, cele de tip “B” pentru şcoli cu 16…32 clase, iar cele de tip “C” pentru o şcoală sau grup şcolar cu mai mult de 32 clase. Dimensiunile recomandate pentru piscinele didactice sunt prezentate în desenul de mai sus. Temperatura apei din bazin: 30 –32°C.



Dimensiuni pentru bazine didactice

Bazine de refacere pentru sportivi. Forma şi dimensiunile acestor piscine se pot alege, fără restricţii în funcţie de numărul de utilizatori şi de spaţiul avut la dispoziţie. Adâncimea apei în aceste bazine este de obicei cuprins între 0,8 şi 1,0 m, ele fiind prevăzute pe o porţiune cu băncuţe. Temperatura apei din bazin: 36-38ºC.
Bazine multifuncţionale. Aceste bazine sunt destinate pentru a putea fi utilizate în mai multe scopuri, de exemplu: înot, sărituri, eventual pentru învăţarea înotului sau scăldat. Pentru ca aceste piscine să poată avea cât mai multe posibilităţi de utilizare, pe lângă stabilirea unor dimensiuni care să satisfacă aceste cerinţe, bazinele pot fi dotate cu mecanisme care permit schimbarea adâncimii, sau împărţirea în porţiuni cu diverse destinaţii. Delimitarea anumitor porţiuni din piscină se poate realiza prin intermediul pereţilor deplasabili, iar schimbarea adâncimii prin ridicarea fundului bazinului. Bazinele dotate cu dispozitiv de ridicare a fundului permit utilizarea lor pentru înot de performanţă, sau prin ridicarea fundului şi implicit reducerea adâncimii, pentru învăţarea înotului.
Mecanismele prin intermediul cărora se realizează deplasarea pereţilor sau a fundului bazinului pot fi hidraulice, mecanice sau, mai rar, pneumatice.
Reducerea adâncimii bazinului se poate realiza, mai simplu, prin eliminarea unei cantităţi de apă, respectiv reducerea nivelului. În acest caz însă bazinul trebuie prevăzut, din construcţie, cu jgheab de colectare sau skimmere la ambele nivele, în aşa fel încât recircularea apei să poată fi realizat în ambele cazuri.
Dacă la o astfel de piscină, schimbarea adâncimii se face des, este indicat ca la coborârea nivelului, apa să nu fie deversată în canalizare, ci într-un bazin sau rezervor special dimensionat şi construit în acest scop. La reumplere, prin închiderea valvelor de golire a piscinei, sistemul de recirculare va înpinge apa din rezervorul tampon înapoi în piscină.
O variantă pentru reducerea adâncimii apei, relativ ieftină şi adaptabilă la piscinele deja finalizate, este cea cu platforme realizate din materiale plastice. Acestea sunt de regulă modulare şi sunt prevăzute cu greutăţi ( balast ) pentru a rămâne fixate pe fundul bazinului. În cazul utilizării lor în bazine olimpice, pe perioada organizării concursurilor pot fi îndepărtate din bazin.






Platforme pentru reducerea adâncimii apei, într-o piscină olimpică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu