joi, 5 februarie 2015

Materiale utilizate pentru construcţia piscinelor I


Materiale utilizate pentru construcţia piscinelor

Bazine din beton armat cu faianţă

Prin utilizarea betonului armat se pot construi bazine de orice formă şi mărime. Hidroizolaţia, respectiv impermeabilitatea bazinului trebuie să fie asigurată de pereţii din beton, faianţa având doar rol estetic.
Bazinele din beton armat se construiesc cu armătură dublă, atât preţii cât şi fundul şi cu grosimea pereţilor de cel puţin 20 cm. Tehnologiile moderne de construcţie sunt cele cu panouri de cofraj metalice, special concepute pentru piscine. Această metodă permiţând turnarea continuă a betonului. În mod uzual bazinele din beton armat se realizează prin cofrare şi armare continuă pentru fund şi pereţi. Betonul urmând să fie turnat, pe cât posibil continuu şi vibrat.
Skimmer pentru piscine din beton

Skimmer pentru piscine din beton căptuşite cu liner

Pentru a nu periclita etanşeitatea bazinului, piesele de trecere necesare racordării la sistemul de recirculare-filtrare, precum şi corpurile pentru proiectoarele subacvatice, se vor monta în armătură şi se vor fixa prin turnare ( înglobare) în beton. Modul de dispunere a acestor elemente  ca fi descris în capitolul ce tratează sistemele de recirculare-filtrare a piscinelor. La fixarea pieselor de trecere se va avea grijă ca poziţionarea acestora să fie astfel făcută încât la tencuirea interioară şi aplicarea materialelor de placare ( faianţă, gresie etc. ) să nu depăşească nivelul final, dar nici să nu fie prea în interiorul pereţilor, făcând astfel imposibilă montarea duzelor de recirculare, ori a racordurilor pentru conductele de recirculare.

Proiectoare subacvatice cu nişe de fixare în beton

Pentru a conferi piscinei un aspect cât mai plăcut, interiorul se poate placa cu mozaic de sticlă (vitroceramică), cu faianţă, gresie sau chiar marmură.  O soluţie relativ mai ieftină este vopsirea interiorului bazinului cu vopsele speciale. Se recomandă utilizarea vopselelor epoxidice cu două componente, sau cele pe bază de clorcauciuc. La alegerea variantei de acoperire interioară trebuie avut în vedere că vopsirea se face în 2-3 straturi, pe o suprafaţă de beton sclivisită, cât mai netedă, după 1 - 2 ani vopseaua se înnoieşte cu câte un strat.
În cazul placării cu mozaic din sticlă, faianţă sau gresie, aceste materiale trebuie alese astfel încât să fie destinate utilizării în piscine, ( ceea ce nu este identic cu cele destinate mediilor umede, cum ar fi băile sau cabinele de duş ).
De asemenea adezivii şi chiturile de rost ce se vor utiliza pentru fixarea materialelor de placare trebuie să fie cele produse în acest scop, nefiind suficientă rezistenţa moderată la apă, ca în cazul gresiilor exterioare, aceşti adezivi fiind expuşi timp îndelungat acţiunii apei.
Oricum, trebuie reţinut faptul, că atât vopselele, cât şi materialele de placare – mozaic, gresie, etc. – sunt doar finisaje şi nu au nici un efect hidroizolant. Hidroizolarea bazinelor din beton armat trebuie asigurat prin intermediul aditivilor din beton şi a tencuielilor hidrolzolante interioare.

Piscină finisată cu plăci ceramice

Bazin finisat cu vitroceramică

Bazin finisat prin vopsire


BAZINE DIN BETON ARMAT, CU FOLIE

Ca şi piscinele din beton armat cu faianţă sau mozaic şi aceste bazine pot avea practic orice formă şi dimensiuni, marea diferenţă faţă de prima categorie constând din faptul că acestea din urmă nu necesită practic nici un fel de hidroizolaţie. Impermeabilitatea bazinelor în aceste cazuri este asigurată de folie ( liner), structura de beton având doar rol de structură de rezistenţă.
Bazinele se pot construi după technologia descrisă la punctul anterior, neapărat cu armătură, dar nu neapărat prin turnare continuă. Pentru uşurarea căptuşirii cu folie se recomandă totuşi alegerea unor forme mai simple pentru bazinele realizate prin această metodă.
O variantă mai simplă şi mai ieftină de construcţie a piscinelor din beton armat cu folie constă dintr-o technologie care presupune realizarea cuvei de beton utilizând bolţari din beton. Datorită acestui procedeu se reduce mult timpul şi cheltuielile de execuţie a piscinei, fiind posibilă şi realizarea unor forme diverse. O variantă mai nouă constă în utilizarea – în locul bolţarilor – a unor elemente asemănătoare acestora, realizate din polistiren.
Pe suprafaţa de jos a săpăturii ( gropii) se toarnă o fundaţie din beton armat, în acest caz fiind posibilă şi realizarea unei adâncimi variabile a piscinei, fundul putând-fi realizat în pantă sau în trepte. După finalizarea plăcii de bază, se zidesc pereţii laterali, din bolţari din beton sau polistiren, în orificiile ( golurile) cărora se introduce armăturile şi se umplu cu beton. Armăturile plăcii de bază din fier beton de Φ8-10 mm se continuă în pereţii laterali, în mod obligatoriu. Pereţii interiori se tencuiesc şi se sclivisesc. Pe aceşti pereţi se montează căptuşeala de folie ( liner) asamblată prin termosudură, la faţa locului. Etanşarea bazinului este asigurată de această folie, care nu este lipită de perete, ea fiind ancorată doar de partea superioară a zidului. Presiunea apei este cea care întinde folia şi o ţine fixată de pereţi. Bineînţeles, în jurul elementelor încastrate în perete - de exemplu proiectoare subacvatice, skimmer, sifon de golire – folia este fixată etanş.
Referitor la folie sau liner, aceasta nu este o folie simplă, de genul sacoşelor sau a foliilor utilizate la sere. Foliile pentru piscine sunt mai groase (1-2 mm), cauciucate şi cu o inserţie textilă. Aceste folii în multe locuri sunt folosite şi pentru căptuşirea unor piscine de dimensiuni olimpice. Rezistenţa foliilor este mare, în timp se decolorează, însă în cazul linerelor de bună calitate, această decolorare este lentă şi uniformă, fără să apară pete. Foliile rezistă foarte bine şi la condiţiile atmosferice nefavorabile, însă împotriva neglijenţei sau a deteriorării voite nu poate fi protejată.
În cazul ruperii, folia se poate repara chiar şi fără golirea bazinului, dar dacă dorim o remediere de calitate, aproape neobservabilă, atunci este indicată totuşi golirea ei.
 Piscină căptuşită cu liner


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu